Mörk Choklad


Att äta godis när man äter LCHF går ju inte ihop sig, men att ta en bit mörk choklad till kaffet är väldigt gott om man känner sig sötsugen.

Choklad och kakao förbättrar cirkulationen, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller choklad även antioxidanter, vitaminer och mineraler. Se till att chokladen innehåller minst 70% om du äter LCHF eller följer GI metoden.

Min favorit är Trinidad från Lidl, finns i både 75% och 81%. Även Marabou Premiums smaksatta choklad är god men innehåller lite mer kolhydrater.

Är du osäker så titta på innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan.

Blomkålsris

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
Riv ett blomkålshuvud på det grövsta på ett rivjärn.
Låt blomkålen koka i 2 minuter.
Häll sedan av vattnet.

Salta och peppra efter smak, om man vill kan man ha i ett klick smör också.

Passar bra till olika grytor eller istället för ris och pasta. Är både gott och nyttigt!

Kontakt


Istället för läsk..


Det kan kännas helt galet att köpa vatten på flaska eftersom vi har så fint i Sverige.
Men att dricka kolsyrat smaksatt vatten istället för läsk är både godare och nyttigare.
Dessa två är köpta på Ica och smakar väldigt fräscht.

Annars gör man eget väldigt lätt med hjälp av en kolsyremaskin (som de flesta har i hemmet nuförtiden).


Keso-Omelett

1 portion

3 ägg
3-4 skivor hackad skinka
0,5 dl naturell keso
0,75 dl riven ost

Färsk timjan, torkad basilika och timjan, peppar,salt
6 st hackade valnötter

Omelett är gott, mättande och går snabbt att slänga ihop.

Söndagsmiddag

Avokado med räkor, toppad med citron, gräslök och citronmajonnäs till förrätt.

 

Potatiskaka med timjan och färsk basilika och bacon.

 

Gräddkokt Savoykål.

 

Äggtoddy

 


Cakepops


Bild:http://www.bakerella.com/

Senaste trenden i kakväg är Cakepops! Som går att variera i alla möjliga former och färger.
Det återstår att se om det blir någon succé i Sverige.

Förbereder..

Vildsvins entrecote och lammkotletter inför kvällens grillning. Till detta tänkte jag grilla squash, färsk vitlök samt koka sockerärter och blomkålsris.


Dagens lunch



Kycklingsallad med brynta champinjoner i vitlök.

LCHF Våfflor



10 st

3 dl vispgrädde
5 dl mandelmjöl
6 ägg
25 g smör (Smältes och hälls i smeten)

Blanda alla ingredienser och grädda som vanligt i ett våffeljärn.

Jämför inte dessa med vanliga frasvåfflor för då blir ni besvikna.
Men detta är ett bra alternativ för oss som håller igen på kolhydraterna.
Så ät och njut! Man kan äta de med keso, skinka och avocado (som en macka) eller med bär och grädde.




Low Carb Smootie



65 g Frysta hallon
1 - 2 dl Mellanmjölk
2 msk turkisk yoghurt (eller 1dl Alpro soya)

Mixa ihop alla ingredienser. Använder man Alpro soya behöver man bara 1 dl mjölk.
Hacka lite pistage nötter och strö ovanpå. Perfekt frukost eller mellanmål.

Het Korvgryta med äpple

Hacka 1 gul lök och bryn i en kastrull.
Hacka sedan 1 falukorv i mindre bitar och bryn tills det fått fin färg.
Tillsätt hackad purjolök och paprika, 1 paket krossade tomater och 2 dl matlagningsgrädde.
Låt koka ihop. Krydda med paprika, torkad chili, salt och peppar.
Tärna sedan ett äpple och rör i.

Servera som den är, till en god sallad eller med pasta/ris..


Helens Pesto



Pesto fungerar utmärkt i sallader, till pasta eller i pajer.
Det är enkelt och dessutom supergott!

En stor sats:
300 g hackad fryst spenat
Ett paket frusen basilika (Litet paket) ca 30g
3 vitlöksklytor (Pressade)
Låt tina lite, och mixa sedan ihop med rikligt med olja.
Blanda sedan i riven parmesanost efter behag. (Det ska vara ganska mycket)


Köttfärssås

Gör en stor sats, frys in och gör matlåder :)

Ingredienser
1,5 kg nötfärs
750 g vitkål
En halv burk jordnötssmör (Ekologisk osockrad, från Kung Markatta)
1 gullök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl Soya
Sriracha - Hot chili sauce
Färsk oregano
Gör så här
Hacka löken, fräs med vitkålen.
Stek köttfärsen och blanda ihop allting.
Krydda och rör ihop resten av ingredienserna.
Klipp färsk oregano och strö över.
Till detta åt vi en sallad med morötter, valnöt, fetaost, gruka, tomat, isberg, solrosfrö, avocado..

LCHF Morotskake-muffins


12-18 stycken (beroende på vad man använder för muffinsformar.)

Ingridienser
2 ägg
1,5 dl sukrin
0,5 dl vatten
3-4 Morötter
Massor med Kanel
Kardemumma
150 g smör
0,5 tsk vanilj
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl bake pro
1 tsk bakpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Bröa en form eller använd silikon formar.
Rör ihop sukrin och äggen. Vispa det poröst med en elvisp.
Tillsätt det smälta smöret samt vattnet och rör ihop.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner.
Skala morötterna och riv på ett rivgärn. (Riv på den mellersta sidan)
Rör ihop, tillsätt kanel och kardemumma efter smak. Gärna jättemycket kanel.
Grädda muffinsen 175 grader, 10-15 minuter, beroende på storlek.

Middagstips!

Kalkonfärsbiffar med bacon i tomatsås, serveras med blomkålsmos och grönsaker.

Kalkonfärsbiffar med bacon
1200 g kalkonfärs
2 ägg
0,5 dl strömalen fribrex
Salt
Peppar
1 dl grädde

Blanda färsen, forma till små avlånga biffar. Rulla en baconskiva runt om.
Lägg biffarna i en ugnsfast form, stek de i ugnen på 180 grader i 25-30 minuter.
Under tiden gör du en stark tomatsås.
När biffarna är färdiga, blandar du i dem i tomatsåsen och lägger upp de på ett fat.
Riv sedan parmesanost grovt och strö rikligt över.


Blomkålsmos
Koka ett blomkålshuvud i mindre bitar, tills den är mjuk.
Lägg i en klick smör och grädde. Salta och peppra.
Kör sedan med en mixerstav till du uppnått rätt konsistens.

Söndagens middag

Hjortbiffar med morots-tzatsiki och råstekt potatis.

Tunt knäckebröd


Amanda hittade inspiration till detta knäckebröd på nätet. Det är jättegott att äta med bara lite smör eller att ha det till ostbrickan. Det är ganska skört så handskas med det varsamt.

Observera att fröna ska vila i kylen över natten.

Det här har vi i:
2 plåtar
4 dl hela linfrö
3 dl skalade sesamfrö
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor

Jag strösslar flingsalt uppe på innan gräddning.

Blanda allt i en burk och häller på vatten så det täcker, ställ i kylen över natten.
Om blandningen är torr häll då på lite mer vatten och rör runt.

Glöm nu inte att använda silikon papper, fördela blandningen på 2 plåtar.
Bred ut till ett tunt lager hela plåten ska vara täckt. Grädda i 125 grader i 1 timme.

Sänk därefter värmen till 100 grader och låt knäckebrödet bli hårt. Öppna luckan med jämna mellanrum för att släppa ur fukten.

Så här får man..

..en tråkig söndag att gå.


Det ljuvligt i mitt kök, titta in lite senare så ska ni få se mina resultat.

Kokospannkakor


ca 8-10 pannkakor

4 ägg
2 dl kokos
2 dl vispgrädde
0,5 dl fiber husk

Rör ihop alla ingredienser.
Låt stå en stund, ca 5-10 minuter.
Bryn sedan pannkakorna på medellåg värme.

Kolhydratsfattiga goda pannkakor som passar utmärkt som lyxig frukost på helgen eller som efterrätt ;) Ät de som de är eller med lite hallon och blåbär.

Valnötsbröd


Mjöl:
4 dl linfrö (krossade eller hela)
2 msk fiber husk
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk salt

Blanda sedan också ner:
4 dl valnötter
250 g kesella 10%
6 ägg

Häll smeten i en brödform.
Grädda på 175 grader,  i 80 minuter lågt ner i ugnen.
Ca 1 kolhydrat per brödskiva. Supergott!

LCHF Chokladboll


ca 15-19st

0,75 dl sesamfrö
1 dl kokos
+ 1 dl kokos till att rulla choklasbollarna i.
0,25 dl fibrex
0,75 dl sukrin mellis
125 g smör
1 msk ekologisk kakao
½ msk kaffe

Smält smör och blanda med sukrin.
Blanda sedan ner alla andra ingredienser och rör om.
Låt smeten vila i kylen ca 30 minuter.
Forma till små bollar och rulla dem i kokos.

Receptet kommer från Bakglädje med LCHF av Annika Rogneby.

Biscotti

ca 20 stycken

Ingredienser
2 ägg
2 tsk bakpulver
1,5 dl bake pro (Går att köpa i hälsokost eller på internet)
2 dl mandelmjöl (Finns att köpa färdigt av bl.a märket Sellton, eller så kan man mala själv)
2 dl hackad sötmandel
1 dl sukrin

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda sedan ner äggen så att det blir till en deg.
Låt degen vila i kylen ett tag, forma sedan degen till två längder på en bakplåt.
Grädda sedan mitt i ugnen i ungefär 15 minuter på 175 grader.
Skär de varma längderna i lagom stora bitar.
Sänk sedan värmen till 100 grader och torka kakorna i ca 35 minuter.

Förvara dem sedan torrt i en burk så att de inte blir sega.

Kakorna är kolhydratsfattiga men kan avnjutas av alla, sonen har ätit upp de flesta här hemma redan :)

Grönsaks rårakor



4 personer

En blomkålsstock, fyra broccolistockar, 6 ägg, 3 dl keso, 4 dl ost, 1 gul lök & 1 morot.
Riv alla grönsaker och blanda med ägg, keso och rivost. Salta och peppra.

Jag stekte först på medelvärme några minuter, sedan vred jag upp temperaturen på det högsta tills de började få färg, sedan vände jag dem, och vred ner värmen igen. Jag stekte i mycket smör - annars så fastnar dem.

De är goda att äta som en lunchrätt bara som de är med en grönsallad.


Parmesan sås


Här kommer receptet på parmesan såsen:

3 dl grädde
3 dl creme fraiche
4 dl riven parmesan ost
½ hönsbuljongtärning
ca 2 kryddmått torkad chili
Salt & peppar.

Rör ner alla ingredienserna i en kastrull.
Koka upp såsen, låt den sedan stå och putta på spisen så att smakerna gifter sig med varandra.

.


Fredagsmys




Kvällens meny består av ryggbiff, parmesan sås, grönsaks-rårakor och grillad tomat.
Till detta dricker vi Trapiche (nr 16554).

Trevlig helg!


Sesambröd



Recept:
1 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrö
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
3 ägg

Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner äggen i smeten, till en slät massa.

Häll smeten på ett bakplåtspapper, bred ut massan över hela plåten så att den är jämn (ca 0,5 cm tjock).
Grädda i 225 grader i 8 minuter.
Låt svalna, klipp i önskat format.
Brödet går även att fysa in.


RSS 2.0